Jedlý živý plot - medové jabĺčka

Luxusná rastlina s elegantným vzhľadom,
chutné a zdravé plody ...

hlavicka 1hlavicka2hlavicka3

Zaváranie

Zaváranie

Muchovníkový likér

Potrebujeme: 
Bobule muchovníka, cukor, alkohol


Príprava:
Fľašu tmavej farby naplníme zrelými bobuľami muchovníka. Na 1 litrovej fľaše pridáme 15 dkg cukru, a naplníme čistým liehom. Skladujeme v izbovej teplote a denne potrepávame. Asi za 1 mesiac môžeme okoštovať naozaj delikátny, voňavý, chutný muchovkový likér. Čím dlhšiu dobu necháme zrieť, tým bude chutnejší. 

Zázvorový muchovníkový lekvár

Potrebujeme:

50 dkg muchovníka
50 dkg cukru
čerstvý zázvor
1 citrón

Príprava:

Umytý muchovník rozrežme na polovičku alebo štvrťku podľa jeho rozmeru, polejme citrónovou šťavou, primiešame cukor.
Dáme variť a necháme vrieť 15 minút.
Stiahneme zo sporáka a pridáme strúhaný zázvor.
Naplňme do fliaš, vydunctujme a nechajme stáť aspoň 4 týždne. 

Škoricový muchovníkový lekvár

Potrebujeme: 

1 kg muchovníka
šťava a kôrka z 1 citrónu
1/2 kávovej lyžičky škorice
1 kg cukru na zaváranie

Príprava:
Muchovník očistíme, umyjeme, zmiešame citrónovou šťavou, strúhanou citrónovou kôrkou a cukrom. Zakryjeme a necháme stáť asi 3-4 hodiny.
Pri stálom miešaní masu uvedieme do varu a niekoľko minút varíme. Okamžite naplníme do fliaš, uzatvoríme.
Fľaše obrátime hore nohou a necháme vychladnúť.

Muchovníkový sirup


3 kg muchovníka, 1,8 kg cukru, 2 dkg kyseliny citrónovej, 1/2 litra vody.
Ovocie riadne umyjeme, očistíme a spolu s vodou dáme variť. Keď je už mäkké, mixérom zmixujeme a precedíme. K precedenej šťave pridáme cukor a kyselinu citrónovú, následne necháme variť na hustotu sirupu. Za horúca naplníme do predhriatych fliaš, vydunctujeme, a skladujeme podľa možnosti uložené vodorovne.

Ponúkané sadenice pestujeme a skladujeme v ideálnych podmienkach. Možné termíny výsadby sú:

jan feb mar apr máj jún júl aug sep okt nov dec
     

 

Prehlásenie: Uvedené hodnoty rastu platia pri dodržaní technológie pestovania a pri dostatočnom množstve živín, vody a slnečného žiarenia. Pri krajne nekvalitnej pôde alebo u rastlín ktoré sú vysadené na nevyhovujúcom mieste (napríklad do tieňa) môže byť rast pomalší ako sú uvedené pestovateľské hodnoty.