Jedlý živý plot - medové jabĺčka

Luxusná rastlina s elegantným vzhľadom,
chutné a zdravé plody ...

hlavicka 1hlavicka2hlavicka3

Recepty

Muchovníkový likér

Potrebujeme: 
Bobule muchovníka, cukor, alkohol


Príprava:
Fľašu tmavej farby naplníme zrelými bobuľami muchovníka. Na 1 litrovej fľaše pridáme 15 dkg cukru, a naplníme čistým liehom. Skladujeme v izbovej teplote a denne potrepávame. Asi za 1 mesiac môžeme okoštovať naozaj delikátny, voňavý, chutný muchovkový likér. Čím dlhšiu dobu necháme zrieť, tým bude chutnejší. 

Zázvorový muchovníkový lekvár

Potrebujeme:

50 dkg muchovníka
50 dkg cukru
čerstvý zázvor
1 citrón

Príprava:

Umytý muchovník rozrežme na polovičku alebo štvrťku podľa jeho rozmeru, polejme citrónovou šťavou, primiešame cukor.
Dáme variť a necháme vrieť 15 minút.
Stiahneme zo sporáka a pridáme strúhaný zázvor.
Naplňme do fliaš, vydunctujme a nechajme stáť aspoň 4 týždne. 

Škoricový muchovníkový lekvár

Potrebujeme: 

1 kg muchovníka
šťava a kôrka z 1 citrónu
1/2 kávovej lyžičky škorice
1 kg cukru na zaváranie

Príprava:
Muchovník očistíme, umyjeme, zmiešame citrónovou šťavou, strúhanou citrónovou kôrkou a cukrom. Zakryjeme a necháme stáť asi 3-4 hodiny.
Pri stálom miešaní masu uvedieme do varu a niekoľko minút varíme. Okamžite naplníme do fliaš, uzatvoríme.
Fľaše obrátime hore nohou a necháme vychladnúť.

Muchovníkový sirup


3 kg muchovníka, 1,8 kg cukru, 2 dkg kyseliny citrónovej, 1/2 litra vody.
Ovocie riadne umyjeme, očistíme a spolu s vodou dáme variť. Keď je už mäkké, mixérom zmixujeme a precedíme. K precedenej šťave pridáme cukor a kyselinu citrónovú, následne necháme variť na hustotu sirupu. Za horúca naplníme do predhriatych fliaš, vydunctujeme, a skladujeme podľa možnosti uložené vodorovne.

Jogurtový muchovníkový šalát s kuracím mäsom

Potrebujeme:
20 dkg kuracieho mäsa, 5 dkg ananásu, 10 dkg muchovníka, 1,5 pohára jogurtu, hlávkový šalát, 5 dkg syra, 5 dkg ríbezlí, soľ, čierne korenie, nové korenie, 3 lyžičky práškového cukru, biele víno

Príprava:
Kuracie mäso, ananás a muchovník nakrájame. Pomiešame s jogurtom, malým množstvom nakrájaného hlávkového šalátu, strúhaným syrom a ríbezľami. Ochutíme soľou, čiernym korením, novým korením, práškovým cukrom a bielym vínom. Podávame chladené. 

Kurací šalát s muchovníkom

Potrebujeme: 

50 dkg upečené kuracie mäso, 25 dkg muchovníka, 40 dkg zemiakov, 6 ks novej cibule,
5 dkg hrozienok, 1 veľké jablko, 1,5 dl majonézy, soľ, mleté čierne korenie

Príprava:
Zemiaky uvaríme v slanej vode, olúpeme, a ešte za tepla nakrájame na kocky.
Pridáme nakrájané studené kuracie mäso, nakrájanú cibuľu, muchovník, hrozienka, ochutíme soľou a čiernym korením a pomiešame. Polejeme majonézou, opatrne pomiešame. Ozdobíme muchovníkom.
Pred konzumáciou dáme do chladničky na 30 minút. 

Muchovník so zeleným šalátom

Potrebujeme: 

30 dkg muchovníka, 2 dl bieleho jogurtu, štipka čierneho korenia, citrónová šťava, soľ, cukor, 1 hlávkový šalát

Príprava:
Muchovník polejeme citrónovou šťavou. Šalát nakrájame, nalejeme jogurt, ochutíme. Pridáme muchovník a jemne zmiešame. Podávame k chudému mäsu. 

Muchovníkový šalát s kuracím mäsom

Potrebujeme:
(pre 4 osoby)
5 dkg uvarených kuracích pŕs bez kostí, 15 dkg syr čedar alebo podobný, 1 jablko, 1 banán, 1 citrón, 15 dkg muchovníka, 2 hlávky endívie, 5 dkg orechu, 1 dl jogurtu, červená paprika, mleté čierne korenie, soľ

Muchovníkový šalát so smotanovým syrom

Ingrediencie (pre 4-5 osôb): 

1 kg čerstvý muchovník, 20 dkg smotanového syra, 1 dl kyslej smotany, 1 citrón, práškový cukor, opekané kúsky mandlí

Príprava:
Citrón umyme, poutierajme do sucha, kôrku nastrúhajme a šťavu vyžmýkajme. Syr spracujme s kyslou smotanou, kôrkou a šťavou citrónu, a malým množstvom práškového cukru. Ovocie očistime, rozrežme na menšie kúsky a nalejme na to omáčku. Pred podávaním treba dobre schladiť, a vrch posypme kúskami mandlí. 

Šalát s jogurtom a muchovníkom

Potrebujeme:
20 dkg muchovníka, 3 pomaranče, 4 banány, 2 dkg orieškov, 2 lyžice medu, 1 ks biely jogurt, 2 lyžičky škorice

Príprava:
Muchovník rozkrojíme na dve časti. Pomaranč rozdrobíme na strúčiky a rozrežeme. Oriešky rozdrobíme.
Pripravené ovocie dáme do sklenej mysy, pridáme medom a škoricou zmiešaný jogurt, a posypeme rozdrobenými orieškami. Na jednu hodinu dáme do chladničky. 

Stránky

Ponúkané sadenice pestujeme a skladujeme v ideálnych podmienkach. Možné termíny výsadby sú:

jan feb mar apr máj jún júl aug sep okt nov dec
     

 

Prehlásenie: Uvedené hodnoty rastu platia pri dodržaní technológie pestovania a pri dostatočnom množstve živín, vody a slnečného žiarenia. Pri krajne nekvalitnej pôde alebo u rastlín ktoré sú vysadené na nevyhovujúcom mieste (napríklad do tieňa) môže byť rast pomalší ako sú uvedené pestovateľské hodnoty.